• Winkelmand
  • Winkel
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Snapchat
    • YouTube

XSAAR

  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
      • Kip
      • Gehakt
      • Lamsvlees
      • Vis
      • Vegetarisch
    • Desserts
    • Vegetarisch
    • Smoothies
  • Lifestyle
    • My Favorites
    • Sara’s Kitchen
    • Home organisation
    • Financieel
  • Travel
    • Istanbul
  • Hotspots
    • Rotterdam
  • Contact

Lunch, Recepten, Vegan, Vegetarisch

Çiğköfte

mei 2, 2020

Reageer

Naar recept gaan Recept afdrukken


Als ik aan Çiğköfte denk dan denk ik aan gezelligheid, vrienden, familie en vooral aan die heerlijke smaaksensatie in je mond! Dus je begrijpt dat ik al een langere tijd zoooo’n trek had in dit gerecht! Normaal halen wij dit af maar tijdens de Ramadan doe je dat niet zo snel – dus besloot ik het maar zelf te maken! Had de ingrediënten vorige week al in huis gehaald maar vond het toch een beetje eng.. Wat als het niet lekker is? Gaat het lang duren? Wat als ik het recept helemaal verpest? Na het bereiden zag het er wel goed uit en het rook wel goed, alleen de smaak was nog een beetje spannend.. Toen ‘the moment of truth’ aanbrak tijdens Iftar sprong ik nog net geen gat in de lucht. Yes! Het is gelukt en deze Çiğköfte is heeeeeeeerlijk!

Jullie begrijpen wel dat ik dit natuurlijk met jullie moest delen. Natuurlijk had ik veel te veel gemaakt voor twee personen dus heb mijn Turkse schoonfamilie een bakje opgestuurd en had gelukkig alsnog een beetje overgehouden voor een mooie foto op de volgende dag!

Recept afdrukken

Çiğköfte

Heerlijke bulgurballetjes die je kunt eten in een wrap of een stukje (ijsberg)sla. Beetje citroen en granaatappelsiroop erop en de smaak zal je zeker niet teleurstellen!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd45 min
Porties: 6

Equipment

  • Keukenrobot/Deegmachine

Ingrediënten

  • 500 gram fijne bulgur esmer ince bulgur (köftelik) of Kisirlik ince bulgur, verkrijgbaar bij de Turkse winkel
  • 400 ml kokend water Indien je kisirlik bulgur gebruikt maak je hier 550 ml van
  • 1 stuk grote ui of 2 middelgrote
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • ¼ bosje peterselie fijngehakt
  • 2 eetlepels peperpuree tatli biber salcasi, verkrijgbaar bij de Turkse winkel
  • 35 gram isot peper verkrijgbaar bij de Turkse winkel
  • 20 gram sumak verkrijgbaar bij de Turkse winkel
  • 40 gram paprika poeder
  • 15 gram chillivlokken als je niet van pittig houdt kan je deze minderen of helemaal weglaten
  • 1,5 theelepel zwarte peper
  • 0,5 eetlepel zout
  • 3 theelepels komijn
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 50 ml olijfolie
  • 30 ml granaatappelsiroop nar eksisi, verkrijgbaar bij de Turkse winkel
  • 2 stuks tomaat Niet al te groot
  • citroen bij het serveren
  • granaatappelsiroop bij het serveren
  • (ijsberg)sla bij het serveren

Bereidingswijze

  • Weeg de bulgur af in de kom van je keukenrobot. Voeg hier kokend water bij roer het een beetje door met een (houten) lepel. Dek de kom af met een bord en zet dit ongeveer 10 minuten aan de kant.
  • Rasp ondertussen de uien en scheid het (uien)vlees van het water in een zeef. Pers de teentjes knoflook en voeg deze toe aan de nu droge uien.
  • Snij de tomaten door de helft en rasp deze totdat alleen de velletjes overblijven. Zet de geraspte tomaten apart in een kom. Deze heb je pas later nodig. Als je de peterselie nog niet gehakt hebt is het nu ook het moment om dit even te doen.
  • Nadat de bulgur ongeveer 10 minuten lang het water heeft opgenomen voeg je de volgende ingredienten toe aan de bulgur: de (droge) uien, knoflook, tomatenpuree, peperpuree, gehakte peterselie, alle kruiden, de zonnebloem- en olijfolie en de granaatappelsiroop.
  • Je gaat het bulgurmengsel nu mengen in de keukenrobot. Gebruik hiervoor de menghaak. Zet de keukenrobot aan op de laagste stand en laat hem ongeveer 10 minuten mengen.
  • Na 10 minuten zie je dat de bulgur de ingrediënten een beetje heeft opgenomen. De bulgur heeft een rode kleur. Zet de keukenrobot even uit en meng met een grote lepel het mengsel. Controleer onder aan de kom of er nog bulgur is dat nog niet rood is.
  • Zet de keukenrobot weer aan, alleen nu een standje hoger. Voeg tijdens het mengen beetje bij beetje de geraspte tomaten toe. Zet elke 10 minuten even de keukenrobot uit en meng het mengsel zelf even met een lepel. Zorg ervoor dat je tijdens het roeren de randen meeneemt waar de keukenrobot lastig bij komt. Als je ijsblokjes in huis hebt kun je er 1 of 2 aan het mengsel toevoegen voor extra vocht. Ga hiermee door totdat je het mengsel hebt dat je fijn vindt. Wij houden er bijvoorbeeld van dat de bulgur niet helemaal zacht is, anderen vinden het fijner als het echt bijna een soort puree is geworden. Dit is per persoon verschillend.
  • Als het mengsel de consistentie heeft van jouw voorkeur kun je de keukenrobot uitzetten en het mengsel in een schaal gieten. Mocht je de cigkofte meteen willen serveren kun je met je handen de "balletjes" gaan vormen. Wil je de cigkofte later serveren kun je het mengsel bewaren in de koelkast totdat je zover bent.
  • Serveer de cigkofte met (ijsberg)sla, citroen en granaatappelsiroop.

Laten jullie het weten als jullie dit recept uitproberen?
Kan niet wachten om te weten wat jullie ervan vinden en jullie creaties te zien.

Vergeet mij niet te taggen @xsaarofficial op Instagram!

Related Posts

Naan
Knoflook Naan
Nasi kip tandoori
Nasi met Kip spiesjes
Zelfgemaakte granola havermout
Choco Granola
Next Post:
Organising Secrets: Kruiden in de Keuken
Previous Post:
Nespresso Favorites

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Thaise Zoete Aardappelsoep

Hi, welkom op xsaar.nl! Hier vind je niet alleen de lekkerste (en makkelijkste) recepten, maar ook artikelen met tips en inspiratie wat betreft interieur, huishouden, reizen en natuurlijk de beste hotspots van Nederland. Heb jij ergens een vraag over? Je kunt me altijd bereiken door een berichtje achter te laten op de contact pagina.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Snapchat
  • YouTube

Featured Posts

Bowl met flespompoen, spruitjes, falafel, paralcouscous en gegrilde aardappelen

Healthy Winter Bowl

inDiner, Lunch, Vegan, Vegetarisch, Vegetarisch

Stampport Boerenkool met merguez en gekarameliseerde ui

Boerenkool stamppot met merguez

inDiner, Recepten

Thaise zoete aardappelsoep

Thaise Zoete Aardappelsoep

inDiner, Lunch, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Vegetarisch

Abonneer

Abonneer hier om een notificatie te krijgen zodra een artikel online komt

Archief

Beef Burrito Bowl 🌯 Toen ik laatst deze heerli Beef Burrito Bowl 🌯

Toen ik laatst deze heerlijke Burrito Bowl aan het klaarmaken was dacht ik nog bij mezelf: misschien is het handig om op te letten wat ik hierin doe want dit begint wel heeeeeel lekker te ruiken! Gelukkig heb ik dat gedaan want zodra ik hem had geproefd wist ik: dit moet ik met jullie delen! Het perfecte fridaynight dinner want je hebt dit zo op tafel staan ❤️

Het recept kun je vinden op www.xsaar.nl (directe link naar het recept kun je vinden op mijn profiel). Wat eten jullie vanavond?
Eid Mubarak Sa’eed 🕋❤️ Voor iedereen die Eid Mubarak Sa’eed 🕋❤️

Voor iedereen die niet precies weet wat wij vandaag vieren een kleine informatieve tekst hieronder:

Het offerfeest is het islamitische feest waarmee moslims over de gehele wereld het verhaal herdenken van Ibrahim (Abraham) die zijn zoon moest offeren om zijn gehoorzaamheid aan God te bewijzen.

Op het laatste moment greep God via een engel in, die - overtuigd van de standvastigheid van Ibrahims geloof - hem een ram liet offeren i.p.v. zijn zoon. Op de tiende dag van de twaalfde (en heiligste) maand van de islamitische kalender slachten moslims een schaap. Ook markeert deze dag het einde van de bedevaart naar Mekka (Hadj). De dag voorafgaand aan het Offerfeest is een dag van bezinning, vasten en liefdadigheid (Arafa).

Het vlees van het geslachte dier wordt verdeeld: een derde mag men zelf houden, een derde dient men te nuttigen samen met familie en vrienden, en een derde is bestemd voor de armen (diegene die zelf niet de middelen hebben om een schaap te offeren).
Say hello to our “new” living room ✨ Het he Say hello to our “new” living room ✨

Het heeft zó lang geduurd voordat ik dit kon laten zien dat ik niet eens meer weet wat ik allemaal wil zeggen onder deze post 🙊 Voor iedereen die me tot op heden berichtjes stuurt van wanneer ik eindelijk onze salontafel en bankstel laat zien: sorry dat het zo lang heeft geduurd 😅 nadat we eindelijk de meubels binnen hadden heb ik nog even moeten zoeken naar iets voor op de muur. Ben zo blij met mijn lijst van @kunstvanhout 🥰❤️

Ik heb alle meubels al een tijdje in huis dus als jullie specifieke vragen hebben, stel ze dan in de comments! Ik ga ervoor zitten om al jullie vragen te beantwoorden in shaa Allah 📝
08.06.2021 || 🥀 Pappa ik mis je, elke dag een b 08.06.2021 || 🥀 Pappa ik mis je, elke dag een beetje meer..

- - -

Dankjulliewel. Woorden schieten tekort als ik denk aan hoeveel lieve mensen aan ons denken, de moeite nemen om een berichtje te sturen (ook op de dagen dat ik niets plaats) en ons meenemen in hun du’a. Nooit heb ik zoveel liefde en warmte gevoeld als de afgelopen periode. Ik houd echt van jullie met elke cel in mijn hart ❤️ Wat mij ook heeft geraakt is dat zoveel van jullie precies weten wat ik meemaak en wat voor verdeiet mij nog te wachten staat. Ook ik neem jullie allemaal mee in mijn du’a. Moge Allah swt iedereen die een ouder (of ouders) heeft verloren zegenen met alle sabr (geduld) van de wereld. Moge Allah swt jullie ouders genadig zijn en hen in de hoogste rang in het paradijs plaatsen. Voor iedereen die beide ouders nog heeft: moge Allah swt hen nog een lang en gezond leven schenken vol liefde, geluk en alle zegeningen die deze wereld te bieden heeft. Voor iedereen die vraagt hoe het met mij gaat: Alhamdulillah (dank aan God) ten alle tijden. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik me goed voel. Het gemis, de leegte, het is groot en soms onverdraaglijk. Maar soms, heel soms, verschijnt er toch een lach op mijn gezicht. Soms omdat ik iets grappigs zie of meemaak, en soms omdat ik alhamdulillah toch 29 jaar lang herinneringen heb kunnen maken met mijn vader. Die luxe is niet iedereen gegund. Het wordt niet minder, het verdriet en het gemis, alhamdulillah dat Allah swt altijd bij ons is ❤️

“Wanneer de mens komt te overlijden, zullen zijn daden stoppen. Alleen de beloningen van drie daden zullen door gaan: sadakatul-djariye, kennis waarvan geprofiteerd wordt en een vrome kind die smeekbede voor zijn ouders verricht.”

“O mijn Heer, hij is in Uw zorg, onder Uw bescherming. Bescherm hem van de kwellingen van het graf en de hel. U bent de eigenaar van vertrouwen en lof. O mijn Heer, wees barmhartig tegen hem en toon Uw genade aan hem. Voorwaar, U bent de meest vergevingsgezinde, de meest genadevolle.”
Ligt het nou aan mij of hebben jullie het ook zo k Ligt het nou aan mij of hebben jullie het ook zo koud? Ik kan mijn ogen bijna niet geloven als ik naar de kalender kijk 😅 we zouden nu onderhand toch wel lente(bijna zomer)weer moeten hebben 🥺 Deze winterdip duurt me veel te lang dit jaar..

Om de kou een beetje voor mezelf te verzachten kan ik echt genieten van een heerlijk soepje tijdens de lunch. Vaak maak ik linzensoep maar sinds ik dit soepje heb ontdekt staat hij veel vaker op tafel! Hij is zó gemaakt, is makkelijk twee dagen te bewaren en zit bomvol vitamientjes! Als we hiermee lunchen voel ik me minder schuldig om minder groenten te gebruiken tijdens het avondeten. Een stevige kop van deze soep bevat namelijk bijna 200 gram groente! In deze soep zit namelijk ui, sperziebonen, doperwtjes, bloemkool, wortel én prei!❤️

Welke groenten stop jij het liefst in jouw soep? Bij mij zit er standaard een uitje en knoflook in 🤭

P.S. Het recept van dit soepje kun je vinden www.xsaar.nl of via de link op mijn profiel ❤️
Eid ul Fitr Mubarak Sa’eed 🌙🥰 Moge Allah Eid ul Fitr Mubarak Sa’eed 🌙🥰

Moge Allah (swt) al jullie vasten, gebeden, donaties en alle andere goede daden accepteren en jullie het allerbeste geven zowel hier op deze aarde als in het hiernamaals!

Hebben jullie je eerste koffie/thee al op? Wij nog niet! Ik ben op Cagri aan het wachten (hoe kan het dat hij er langer over doet om ready te zijn dan ik?!) zodat we cadeautjes uit kunnen pakken en kunnen gaan ontbijten bij mijn schoonouders in shaa Allah ❤️

P.S. Cookie had geen zin in een foto. Swipe om te zien hoe snel ze weg was na de eerste klik 😂✨
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Levering
  • Retourbeleid

Copyright © 2023 XSAAR • Edited & installed by Abos ICT®

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkPrivacy policy