Go Back
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Volkoren Msemen

Een gezonde versie van de welbekende msemmen!

Ingrediƫnten

  • 350 gram volkoren meel
  • 150 gram fijn griesmeel extra fijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 8 gram zout
  • 5 gram verse gist of droge gist
  • 350-400 ml lauw water

Extra

  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram olijfolie
  • 1 kommetje fijn griesmeel extra fijn

Bereidingswijze

  • Meng de volkoren meel en de griesmeel met elkaar.
  • Voeg hier de zout en gist aan toe. Let hierop dat de zout en gist niet direct in aanraking komen met elkaar! Zout kan namelijk ervoor zorgen dat het gist niet geactiveerd wordt.
  • Meng 1 eetlepel olijfolie met het water. Voeg deze tijdens het kneden in kleine delen toe aan het mengsel van droge ingrediĆ«nten (als je de kneedmachine gebruikt gebruik je hiervoor de middelste stand).
  • Kneed goed door totdat je een soepele deeg hebt die niet plakt.
  • Pak twee kommetjes. Aan het ene kommetje voeg je 100 gram roomboter en 100 gram olijfolie toe. Aan het andere kommetje voeg je wat fijn griesmeel toe.
  • Pak een dienblad (of gebruik je aanrechtblad indien mogelijk) en vet deze in met het boter en olie mengsel.
  • Als het deeg goed soepel is maak je bolletjes van ongeveer 60 gram. Ook deze bolletjes vet je in met het olie en boter mengsel en leg je op het ingevette blad. Dek deze af met wat plastic folie en laat ze ongeveer 15 min rusten.
  • Pak een bolletje en druk deze met je handen uit tot een grote ronde plak deeg. Let erop dat je het zo dun mogelijk uitdrukt. Je moet er bijna doorheen kunnen kijken.
  • Vet deze in met het boter en olie mengsel en strooi er een beetje griesmeel overheen.
  • Vouw de bovenste helft van de cirkel naar het midden. Vet vervolgens het omgevouwen gedeelte weer in met het boter en olie mengsel. Strooi hierna weer wat griesmeel op het ingevette deel. Doe dit ook voor de onderste helft en vouw vervolgens de zijkanten naar binnen tot je een vierkante vorm krijgt. Bij elke vouw dien je het gevouwen gedeelte weer in te vetten en met fijn griesmeel te bestrooien. Op mijn Instagram kun je (binnenkort) een Reels video vinden waar je de vouwtechniek kunt zien.
  • Verwarm de koekepan goed op. Zet vervolgens het vuur op de middenstand zodat de buitenkant van je msemmen niet verbrand. Omdat je de msemmen inmiddels goed hebt ingevet hoef je de de koekenpan niet in te vetten. Wil je dit wel doen dan kan dat natuurlijk altijd!
  • Dek de msemmen af met een theedoek zodra deze gebakken is. Zo blijven ze lekker zacht!