Go Back

Yaprak Sarma (Gevulde Wijnbladeren)

Equipment

  • kleine snelkookpan

Ingrediënten

  • 500 gram druivenbladeren
  • 500 gram risotto rijst Tosya Pirinc
  • 2 stuks ui middel tot groot
  • 3 stuks trostomaten
  • 1,5 eetlepel Turkse tomatenpuree Domates Salcasi
  • 1 handjevol verse peterselie gehakt
  • 75 ml olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 2 theelepels chillivlokken
  • 1 eetlepel zout
  • 1 stuk citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze

  • Pak de druivenbladeren uit en laat ze ongeveer 1,5 á 2 uur rusten in warm (niet heet!) water.
  • Was de rijst goed en giet het in een grote kom.
  • Versnipper de ui en snijd de tomaten in hele fijne blokjes. Voeg deze toe aan de rijst.
  • Voeg ook de 1,5 eetlepel tomatenpuree, de gehakte peterselie, 75 ml olijfolie, een eetlepel gedroogde munt, 2 theelepels chillivlokken en één (zuinig gevulde) eetlepel zout toe aan de rijst, ui en tomaat.
  • Mix het rijstmengsel goed door elkaar met je handen.
  • Nadat de druivenbladeren lang genoeg hebben gerust in het warme water was je ze nog even na onder een lauwwarme kraan.
  • Je gaat nu de sarma vouwen. Pak een druivenblad, snijd de steel eraf (gooi deze niet weg!) en zorg ervoor dat de bladzijde met nerven aan de bovenkant ligt. Pak nu een beetje (iets meer dan een theelepel) van het rijstmengsel en verspreid die in een rechte lijn net onder het midden van het blad. Je gaat nu de zijkanten van het blad naar binnen vouwen. Vervolgens pak je de onderkant van het blad en rol je naar boven. Rol de onderkant zo strak mogelijk naar boven. Als de sarma niet strak genoeg gerold is valt hij namelijk tijdens het koken uit elkaar. Op mijn Instagram kun je een video vinden van hoe mijn schoonmoeder en ik de sarma rollen.
  • Als je alle bladeren hebt gerold pak je er een (snelkook)pan bij. Verspreid alle afgesneden steeltjes over de onderkant van de pan. Dit bodempje gaat ervoor zorgen dat de sarma niet aanbrand of aan de bodem plakt. Als je geen steeltjes hebt kun je een aantal bladeren apart houden en die over de bodem van de pan verspreiden.
  • Leg alle sarma recht in de pan en druk ze goed tegen elkaar zodat ze elkaar goed omhoog houden. Het is belangrijk dat de pan een stuk hoger is dan de sarma. Je dient de pan namelijk erna nog ruim te kunnen vullen met water.
  • Snijd de citroen in schijfjes en zet alvast water aan de kook.
  • Verspreid de citroenschijfjes oven de bovenkant van de pan. Giet hier wat olijfolie overheen (ongeveer 2 eetlepels), wat zout (ongeveel een theelepel) en vul de pan ruim met kokend water. Als je een snelkookpan hebt kun je hem sluiten en ongeveer een half uurtje lang op laag vuur laten koken.
  • Heb je geen snelkookpan? Vul de pan met ruim water en laat op medium vuur koken. Controleer na een half uurtje tot hoeverre het water is opgenomen en of de rijst al een beetje gaar is. Indien nodig kun je meer kokend water toevoegen en na een half uurtje nog eens controleren. Het water hoeft niet allemaal opgenomen te worden door de rijst! Het is niet erg als er een laagje water overblijft in de pan.
  • Eet smakelijk!