Go Back

Kip met champignonsaus

Ingrediƫnten

  • 350 gram kipfilet
  • 2 eetlepels bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper of paprikapoeder
  • 250 gram champignons
  • 4 eetlepels ongezouten boter
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stuk rode ui klein
  • 100 ml kippenbouillon of half bouillonblokje opgelost in 100 ml heet water
  • 100 ml kookroom of slagroom
  • 2 theelepels thijm
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 theelepel maizena indien nodig, om de saus wat dikker te maken

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, zout, peper, knoflookpoeder en cayennepeper goed met elkaar.
  • Was de kipfilet en maak het goed droog (met bijvoorbeeld keukenpapier).
  • Snijd de kip in blokjes (of doormidden voor grote, platte stukken kip) en dip in het bloemmengsel.
  • Voeg 2 eetlepels boter en 1 eetlepel olijfolie in de pan en laat het smelten op middel vuur. Voeg vervolgens de kip toe aan de pan en bak die aan alle kanten mooi bruin.
  • Zodra de kip mooi bruin is haal je deze uit de pan en leg je het op een (het liefst warm) bord. Dek dit bord af.
  • Voeg nog eens 2 eetlepels boter toe aan diezelfde pan en laat deze ook weer smelten. Snijd ondertussen de champignons en voeg deze aan de pan toe zodra het boter gesmolten is. Laat de champignons bakken totdat al het vocht dat uit de champignons is gekomen is verdampt. De champignons zijn nu mooi bruin.
  • Voeg nu de gesnipperde rode ui (of sjallotjes) toe aan de pan en bak deze mee tot ze glazig zien. Pers vervolgens de twee knoflookteentjes en voeg deze ook toe. Bak dit voor ongeveer een halve minuut of totdat je de knoflook goed begint te ruiken.
  • Voeg nu de kippenbouillon, thijm, mosterd en het room toe. Blijf goed roeren totdat het sausje begint te koken. Laat dit voor ongeveer 5 minuten zacht koken. Als je hier merkt dat het sausje niet dik genoeg is kun je wat maizena toevoegen.
  • Voeg nu de kip ook toe en bak deze weer een paar minuten mee totdat de kip warm genoeg is.
  • Garneer met wat verse peterselie en serveer met rijst of met aardappelpuree en wat groenten.
  • Eet smakelijk!