Go Back
Beyti kebab
Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Beyti Kebab

Ingrediƫnten

Rolled kebaps

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 12 stuks Adana kebabs van Anur of 600 gram gehakt gekruid met adana kruiden
  • 6 stuks Grote Durums verkrijgbaar bij de Turkse Supermarkt

Tomatensausje

  • 50 gram Roomboter
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 200 ml heet water

Yoghurtsaus

  • zonnebloemolie
  • 1 stuk aubergine
  • 300 gram Turkse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 0,5 theelepel zout

Salade

  • 2 stuks rode ui
  • 1 theelepel sumak
  • snufje zout

Extra

  • handjevol peterselie gesneden
  • 4-6 stuks Turkse groene peper afhankelijk van aantal personen

Bereidingswijze

  • Haal de adana kebaps uit de diepvries en laat ze een beetje ontdooien.

Salade

  • Snijd de uien in enigzins dunne halve kringen en voeg hier de sumak en het zout aan toe. Misschien een klein druppeltje olijfolie erbij als je dat lekker vindt (heb ik wel gedaan!).

Yoghurtsausje

  • Snijd de aubergine in de gewenste vorm en bestrooi met wat zout.
  • Voeg een dun laagje zonnebloemolie toe aan de pan en laat goed warm worden. Je gaat de aubergine hierin frituren.
  • Voeg de aubergine toe aan de pan en blijf ze goed omdraaien totdat ze aan beide kanten een beetje bruin beginnen te zien. Zodra ze een beetje bruin worden eruit halen want daarna kan het heel snel gaan en zit je met verbrande aubergine!
  • Laat de gefrituurde aubergine afkoelen/uitlekken in wat keukenpapier. We komen hier straks op terug.

Tomatensausje

  • Laat de boter smelten in de pan en wacht totdat het een beetje gaat bubbelen.
  • Voeg nu de tomatenpuree toe en mix goed met elkaar totdat de boter enigzins is opgenomen door de tomatenpuree.
  • Voeg nu de gedroogde munt en het zout toe en bak voor ongeveer 1 minuut mee.
  • Voeg het water toe en meng goed met elkaar totdat het sausje gaat koken. Laat voor ongeveer 3-5 minuten koken en zet dan het vuur uit.

Adana Kebabs

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven onder stand)
  • Pak een bakplaat en bekleed die met bakpapier.
  • Als het goed is, zijn in de tussentijd de kebabs al wat ontdooid. Je gaat nu de kebabs in de wraps rollen.
  • Op de durums/wraps die ik heb gekocht passen precies 2 stuks adana. Rol die strak om de kebabs heen en snijd in 6-8 gelijke stukken.
  • Verdeel de stukken durum met kebab over de bakplaat en besmeer ze met wat olijfolie.
  • Voeg ook de pepers toe aan de bakplaat en besmeer ook die met olijfolie.
  • Stop de kebabs in de voorverwarmde oven voor 15-20 minuten of tot de wraps goudbruin zijn. Elke oven is anders dus houd je kebabs vanaf 15 minuten goed in de gaten!

Yoghurtsausje

  • De aubergine is als het goed is inmiddels afgekoeld. Pak een kommetje en vul die met yoghurt.
  • Doe er wat zout en de geperste teentjes knoflook bij en mix dit goed samen.
  • Voeg als laatst de aubergines bij en mix ook dit goed samen.

Bord opmaken

  • Pak een bord (het liefst langwerpig) en schep in het midden wat van de yoghurtsaus.
  • Omring de yoghurtsaus met de Adana kebab rolls.
  • Doe op elke adana kebab roll een heel klein schepje yoghurt (alleen yoghurt dus niet van het auberginemengsel).
  • Vervolgens pak je het tomatensausje erbij en giet je die over alle rolls (en over de yoghurt met aubergine als je dat lekker lijkt, hoeft niet perse).
  • Doe de gegrilde peper op de yoghurt.
  • Besprinkel de Adana kebab rolls met wat van de uitjes die je eerder hebt gekruid en met wat verse peterselie.

Eet smakelijk!