• Winkelmand
  • Winkel
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Snapchat
    • YouTube

XSAAR

  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
      • Kip
      • Gehakt
      • Lamsvlees
      • Vis
      • Vegetarisch
    • Desserts
    • Vegetarisch
    • Smoothies
  • Lifestyle
    • My Favorites
    • Sara’s Kitchen
    • Home organisation
    • Financieel
  • Travel
    • Istanbul
  • Hotspots
    • Rotterdam
  • Contact

Diner, Recepten, Vegetarisch, Vegetarisch

Yaprak Sarma

april 24, 2021

Reageer

Naar recept gaan Recept afdrukken

De eerste keer dat ik Sarma at kan ik mij nog goed herinneren. Ik was 15 jaar, op visite bij een Turkse vriendin en ik kreeg het op mijn bord. Eigenlijk wilde ik het niet opeten want het zag er voor mij destijds niet zo smakelijk uit. Maargoed, ik was daar voor het eerst op visite en het was echt not done om het niet te proberen! En iedereen zat er volop van te genieten dus ik besloot als eerst maar eens van die gekke groene vingers te proeven (als het niet lekker was kon ik het nog “wegspoelen” met het andere eten op mijn bord). Na de eerste hap was ik meteen al verliefd! Ik vond het echt HEEEEEEERLIJK en sindsdien bestelde ik het weleens in Turkse/Arabische Restaurants en kocht ik het in de supermarkt (superfail). Nergens was het zo lekker als toen bij die vriendin.. Totdat ik ging verloven met mijn man. En I kid you not, ik heb echt nog NOOIT zulke lekkere sarma gegeten als bij mijn schoonmoeder. Ja, ik heb ook lekkere sarma gegeten bij andere Turkse vriendinnen maar mijn schoonmoeder maakt ze echt het allerlekkerst! Toen ik erachter kwam hoe simpel het was om dit heerlijke bijgerecht te maken kon ik niet anders dan het recept met jullie delen!

Recept gevulde wijnbladeren
Recept afdrukken

Yaprak Sarma (Gevulde Wijnbladeren)

Equipment

  • kleine snelkookpan

Ingrediënten

  • 500 gram druivenbladeren
  • 500 gram risotto rijst Tosya Pirinc
  • 2 stuks ui middel tot groot
  • 3 stuks trostomaten
  • 1,5 eetlepel Turkse tomatenpuree Domates Salcasi
  • 1 handjevol verse peterselie gehakt
  • 75 ml olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 2 theelepels chillivlokken
  • 1 eetlepel zout
  • 1 stuk citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze

  • Pak de druivenbladeren uit en laat ze ongeveer 1,5 á 2 uur rusten in warm (niet heet!) water.
  • Was de rijst goed en giet het in een grote kom.
  • Versnipper de ui en snijd de tomaten in hele fijne blokjes. Voeg deze toe aan de rijst.
  • Voeg ook de 1,5 eetlepel tomatenpuree, de gehakte peterselie, 75 ml olijfolie, een eetlepel gedroogde munt, 2 theelepels chillivlokken en één (zuinig gevulde) eetlepel zout toe aan de rijst, ui en tomaat.
  • Mix het rijstmengsel goed door elkaar met je handen.
  • Nadat de druivenbladeren lang genoeg hebben gerust in het warme water was je ze nog even na onder een lauwwarme kraan.
  • Je gaat nu de sarma vouwen. Pak een druivenblad, snijd de steel eraf (gooi deze niet weg!) en zorg ervoor dat de bladzijde met nerven aan de bovenkant ligt. Pak nu een beetje (iets meer dan een theelepel) van het rijstmengsel en verspreid die in een rechte lijn net onder het midden van het blad. Je gaat nu de zijkanten van het blad naar binnen vouwen. Vervolgens pak je de onderkant van het blad en rol je naar boven. Rol de onderkant zo strak mogelijk naar boven. Als de sarma niet strak genoeg gerold is valt hij namelijk tijdens het koken uit elkaar. Op mijn Instagram kun je een video vinden van hoe mijn schoonmoeder en ik de sarma rollen.
  • Als je alle bladeren hebt gerold pak je er een (snelkook)pan bij. Verspreid alle afgesneden steeltjes over de onderkant van de pan. Dit bodempje gaat ervoor zorgen dat de sarma niet aanbrand of aan de bodem plakt. Als je geen steeltjes hebt kun je een aantal bladeren apart houden en die over de bodem van de pan verspreiden.
  • Leg alle sarma recht in de pan en druk ze goed tegen elkaar zodat ze elkaar goed omhoog houden. Het is belangrijk dat de pan een stuk hoger is dan de sarma. Je dient de pan namelijk erna nog ruim te kunnen vullen met water.
  • Snijd de citroen in schijfjes en zet alvast water aan de kook.
  • Verspreid de citroenschijfjes oven de bovenkant van de pan. Giet hier wat olijfolie overheen (ongeveer 2 eetlepels), wat zout (ongeveel een theelepel) en vul de pan ruim met kokend water. Als je een snelkookpan hebt kun je hem sluiten en ongeveer een half uurtje lang op laag vuur laten koken.
  • Heb je geen snelkookpan? Vul de pan met ruim water en laat op medium vuur koken. Controleer na een half uurtje tot hoeverre het water is opgenomen en of de rijst al een beetje gaar is. Indien nodig kun je meer kokend water toevoegen en na een half uurtje nog eens controleren. Het water hoeft niet allemaal opgenomen te worden door de rijst! Het is niet erg als er een laagje water overblijft in de pan.
  • Eet smakelijk!

Related Posts

Volkoren Pancakes
Volkoren Pancakes
Dorade oven
Dorade ovenschotel
Broccoli Soep
Next Post:
Visbestilla
Previous Post:
Macaroni Ovenschotel

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Thaise Zoete Aardappelsoep

Hi, welkom op xsaar.nl! Hier vind je niet alleen de lekkerste (en makkelijkste) recepten, maar ook artikelen met tips en inspiratie wat betreft interieur, huishouden, reizen en natuurlijk de beste hotspots van Nederland. Heb jij ergens een vraag over? Je kunt me altijd bereiken door een berichtje achter te laten op de contact pagina.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Snapchat
  • YouTube

Featured Posts

Bowl met flespompoen, spruitjes, falafel, paralcouscous en gegrilde aardappelen

Healthy Winter Bowl

inDiner, Lunch, Vegan, Vegetarisch, Vegetarisch

Stampport Boerenkool met merguez en gekarameliseerde ui

Boerenkool stamppot met merguez

inDiner, Recepten

Thaise zoete aardappelsoep

Thaise Zoete Aardappelsoep

inDiner, Lunch, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Vegetarisch

Abonneer

Abonneer hier om een notificatie te krijgen zodra een artikel online komt

Archief

Beef Burrito Bowl 🌯 Toen ik laatst deze heerli Beef Burrito Bowl 🌯

Toen ik laatst deze heerlijke Burrito Bowl aan het klaarmaken was dacht ik nog bij mezelf: misschien is het handig om op te letten wat ik hierin doe want dit begint wel heeeeeel lekker te ruiken! Gelukkig heb ik dat gedaan want zodra ik hem had geproefd wist ik: dit moet ik met jullie delen! Het perfecte fridaynight dinner want je hebt dit zo op tafel staan ❤️

Het recept kun je vinden op www.xsaar.nl (directe link naar het recept kun je vinden op mijn profiel). Wat eten jullie vanavond?
Eid Mubarak Sa’eed 🕋❤️ Voor iedereen die Eid Mubarak Sa’eed 🕋❤️

Voor iedereen die niet precies weet wat wij vandaag vieren een kleine informatieve tekst hieronder:

Het offerfeest is het islamitische feest waarmee moslims over de gehele wereld het verhaal herdenken van Ibrahim (Abraham) die zijn zoon moest offeren om zijn gehoorzaamheid aan God te bewijzen.

Op het laatste moment greep God via een engel in, die - overtuigd van de standvastigheid van Ibrahims geloof - hem een ram liet offeren i.p.v. zijn zoon. Op de tiende dag van de twaalfde (en heiligste) maand van de islamitische kalender slachten moslims een schaap. Ook markeert deze dag het einde van de bedevaart naar Mekka (Hadj). De dag voorafgaand aan het Offerfeest is een dag van bezinning, vasten en liefdadigheid (Arafa).

Het vlees van het geslachte dier wordt verdeeld: een derde mag men zelf houden, een derde dient men te nuttigen samen met familie en vrienden, en een derde is bestemd voor de armen (diegene die zelf niet de middelen hebben om een schaap te offeren).
Say hello to our “new” living room ✨ Het he Say hello to our “new” living room ✨

Het heeft zó lang geduurd voordat ik dit kon laten zien dat ik niet eens meer weet wat ik allemaal wil zeggen onder deze post 🙊 Voor iedereen die me tot op heden berichtjes stuurt van wanneer ik eindelijk onze salontafel en bankstel laat zien: sorry dat het zo lang heeft geduurd 😅 nadat we eindelijk de meubels binnen hadden heb ik nog even moeten zoeken naar iets voor op de muur. Ben zo blij met mijn lijst van @kunstvanhout 🥰❤️

Ik heb alle meubels al een tijdje in huis dus als jullie specifieke vragen hebben, stel ze dan in de comments! Ik ga ervoor zitten om al jullie vragen te beantwoorden in shaa Allah 📝
08.06.2021 || 🥀 Pappa ik mis je, elke dag een b 08.06.2021 || 🥀 Pappa ik mis je, elke dag een beetje meer..

- - -

Dankjulliewel. Woorden schieten tekort als ik denk aan hoeveel lieve mensen aan ons denken, de moeite nemen om een berichtje te sturen (ook op de dagen dat ik niets plaats) en ons meenemen in hun du’a. Nooit heb ik zoveel liefde en warmte gevoeld als de afgelopen periode. Ik houd echt van jullie met elke cel in mijn hart ❤️ Wat mij ook heeft geraakt is dat zoveel van jullie precies weten wat ik meemaak en wat voor verdeiet mij nog te wachten staat. Ook ik neem jullie allemaal mee in mijn du’a. Moge Allah swt iedereen die een ouder (of ouders) heeft verloren zegenen met alle sabr (geduld) van de wereld. Moge Allah swt jullie ouders genadig zijn en hen in de hoogste rang in het paradijs plaatsen. Voor iedereen die beide ouders nog heeft: moge Allah swt hen nog een lang en gezond leven schenken vol liefde, geluk en alle zegeningen die deze wereld te bieden heeft. Voor iedereen die vraagt hoe het met mij gaat: Alhamdulillah (dank aan God) ten alle tijden. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik me goed voel. Het gemis, de leegte, het is groot en soms onverdraaglijk. Maar soms, heel soms, verschijnt er toch een lach op mijn gezicht. Soms omdat ik iets grappigs zie of meemaak, en soms omdat ik alhamdulillah toch 29 jaar lang herinneringen heb kunnen maken met mijn vader. Die luxe is niet iedereen gegund. Het wordt niet minder, het verdriet en het gemis, alhamdulillah dat Allah swt altijd bij ons is ❤️

“Wanneer de mens komt te overlijden, zullen zijn daden stoppen. Alleen de beloningen van drie daden zullen door gaan: sadakatul-djariye, kennis waarvan geprofiteerd wordt en een vrome kind die smeekbede voor zijn ouders verricht.”

“O mijn Heer, hij is in Uw zorg, onder Uw bescherming. Bescherm hem van de kwellingen van het graf en de hel. U bent de eigenaar van vertrouwen en lof. O mijn Heer, wees barmhartig tegen hem en toon Uw genade aan hem. Voorwaar, U bent de meest vergevingsgezinde, de meest genadevolle.”
Ligt het nou aan mij of hebben jullie het ook zo k Ligt het nou aan mij of hebben jullie het ook zo koud? Ik kan mijn ogen bijna niet geloven als ik naar de kalender kijk 😅 we zouden nu onderhand toch wel lente(bijna zomer)weer moeten hebben 🥺 Deze winterdip duurt me veel te lang dit jaar..

Om de kou een beetje voor mezelf te verzachten kan ik echt genieten van een heerlijk soepje tijdens de lunch. Vaak maak ik linzensoep maar sinds ik dit soepje heb ontdekt staat hij veel vaker op tafel! Hij is zó gemaakt, is makkelijk twee dagen te bewaren en zit bomvol vitamientjes! Als we hiermee lunchen voel ik me minder schuldig om minder groenten te gebruiken tijdens het avondeten. Een stevige kop van deze soep bevat namelijk bijna 200 gram groente! In deze soep zit namelijk ui, sperziebonen, doperwtjes, bloemkool, wortel én prei!❤️

Welke groenten stop jij het liefst in jouw soep? Bij mij zit er standaard een uitje en knoflook in 🤭

P.S. Het recept van dit soepje kun je vinden www.xsaar.nl of via de link op mijn profiel ❤️
Eid ul Fitr Mubarak Sa’eed 🌙🥰 Moge Allah Eid ul Fitr Mubarak Sa’eed 🌙🥰

Moge Allah (swt) al jullie vasten, gebeden, donaties en alle andere goede daden accepteren en jullie het allerbeste geven zowel hier op deze aarde als in het hiernamaals!

Hebben jullie je eerste koffie/thee al op? Wij nog niet! Ik ben op Cagri aan het wachten (hoe kan het dat hij er langer over doet om ready te zijn dan ik?!) zodat we cadeautjes uit kunnen pakken en kunnen gaan ontbijten bij mijn schoonouders in shaa Allah ❤️

P.S. Cookie had geen zin in een foto. Swipe om te zien hoe snel ze weg was na de eerste klik 😂✨
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Levering
  • Retourbeleid

Copyright © 2023 XSAAR • Edited & installed by Abos ICT®

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkPrivacy policy